Wonen en welzijn

Woonleefassistenten (ingezet met behulp van de kwaliteitsgelden) spelen een belangrijke rol bij een zinvolle dagbesteding van cliƫnten. Als mensen en dus ook onze cliƫnten een goede tijdsinvulling hebben, ontstaat er meer rust en blijven ze zich langer goed voelen. Zeker in het afgelopen jaar waarin er veel beperkingen waren door corona. Ook de 678 vrijwilligers die Meriant heeft, spelen een belangrijke rol.

De afgelopen jaren is in het kader van wonen en welzijn geïnvesteerd in:

  • Een beleeftuin op de locatie Lindestede en Wenwearde
  • Muziek, beweging en kunst. Er worden muziekactiviteiten georganiseerd zoals city proms en het geheugenkoor. Ook is er een muziektherapeut binnen Meriant gestart.
  • Robotkatten en -honden. Voor alle teams met dementerenden cliënten is een babypop aangeschaft na een positieve pilot.
  • De Qwiek up, dit is een audiovisuele beleving voor cliënten voor de toepassing van belevingsgerichte zorg.
  • Het stabij-project, vrijwilligers komen samen met huisdieren op bezoek bij bewoners. Ook is een van de medewerkers van Meriant tijdens haar studie gestart met het bezoeken van bewoners met haar paardjes.

De kwaliteitsgelden voor de verpleeghuiszorg zet Meriant, conform eisen, voor het grootste deel in voor extra personeel. Vanaf 2019 zet Meriant woonleefassistenten en ander zorgverlenend personeel in. Woonleefassistenten helpen met huishoudelijk werk, eventueel eenvoudige zorghandelingen en zorgen voor gezelligheid, sfeer en nabijheid in de huiskamers. Ook kunnen zij meegaan met buitenactiviteiten. De overige gelden worden gebruikt voor onder andere opleiding, scholing en innovatie ten behoeve van het verbeteren van de kwaliteit van zorg.